Monday, May 22, 2006

Montenegro independent


Des d'avui mateix, tots els mapes polítics d'Europa hauràn d'afegir un color més a la seva llarga i extensa gamma existent fins ara. La República de Monetnegro és des d'avui un nou Estat independent, amb els seus propis drets i capaç d'exercir la seva pròpia sobirania. I ho és perquè així ho han decidit els seus habitants. En el referèndum celebrat el 21 de maig, per un 54'5% dels vots han aconseguit separar-se de Sèrbia i passar a ser un nou membre de la comunitat internacional.
Així doncs, aquest nou Estat amb capital a Pogdorica, haurà de començar de zero en el pla internacional, ja que com a país secessionista ha de firmar de nou tots els tractats internacionals i decidir quines són les guies que vol seguir en matèria interestatal.
El fet que una nació aconsegueixi la independència com a resultat d'un exercici democràtic, no crec que agradi a tothom, cadascú ha de decidir si això és bo o dolent. Tanmateix, des d'aquest humil espai, els felicito pel pas que han fet endavant. Que cadascú tregui les seves pròpies conclusions, però hem assistit a un exercici de maduresa política i democràtica, i hem de ser capaços d'analitzar aquests fets com es mereixen i no sorprendre'ns exageradament.
Tan de bo algun dia, algun habitant de Pogdorica ugui escriure en el seu blog, que se'n alegra que un petit país de la ribera mediterrània ha accedit a la independència mitjançant un referèndum entres els seus ciutadans...

2 comments:

Anonymous said...

El 45,4 que va votar no tb estarà content. Felicitats!

Oscar V said...

A mi no m'has de felicitar...has de felicitar als montenegrins...
Per cert, molt lleig això de no posar el teu nom, i encobrir-te amb l'anonimat.
Òscar